Healthy food on the table

L’esmorzar es considera el menjar més important del dia ja que, després de moltes hores de descans, activa el nostre metabolisme i serveix per reposar els minerals i vitamines que el nostre organisme ha utilitzat mentre dormíem. Un esmorzar equilibrat contribueix a repartir les nostres calories durant el dia, i a més ens dóna la seguretat d’aportar al nostre organisme els nutrients necessaris, especialment en el període escolar.

És el menjar fonamental de cada dia. A més, l’esmorzar basat en la dieta mediterrània és un dels més sans i recomanats. Es diu que cal dedicar-li un mínim de 15 minuts i que ha de ser un moment de tranquil·litat i relaxació.

Què passa si no esmorzem?

La falta de glucosa produeix:

 1. Decaïment
 2. Manca de concentració
 3. Mal humor
 4. Manca energètica
 5. Descens en el rendiment, sobretot en edat de creixement
 6. Seguir una dieta de poca qualitat
 7. Mals de cap

Si ens saltem l’esmorzar, estressem el nostre mecanisme, ja que no troba tota l’energia necessària per suportar un dia de feina. En estar estressat, el cos reacciona alliberant substàncies que el fan més lent i això produeix que emmagatzemem més calories. La falta de glucosa, que produeix el dejuni matiner, empeny el nostre organisme a cremar les reserves energètiques.

Beneficis de l’esmorzar

 1. Millora l’estat nutricional
 2. Ajuda a millorar la ingesta de la major part dels nutrients
 3. Seguir una dieta menys greixosa i més rica en fibra, vitamines i minerals
 4. S’accelera el metabolisme i afavoreix la prevenció de l’obesitat
 5. Millora la concentració
 6. Contribueix a l’alt rendiment

L’esmorzar perfecte

Si el que volem és que el nostre esmorzar sigui tan complet com sigui possible hauríem d’afegir-hi:

 • Poca quantitat de greixos: si consumim pa, cereals o galetes, aconseguim que el nostre consum en hidrats de carboni reemplaci el consum de greix.
 • Alta quantitat de fibra: ho aconseguirem consumint pa integral o cereals.
 • Alt contingut en vitamines i minerals.
 • Perquè el nostre esmorzar sigui equilibrat no ha de superar el 20 % de les calories que s’ingeriran durant tot el dia. Hauria d’incorporar aliments dels grups següents
 1. Fruita
 2. Cereals
 3. Fruita seca
 4. Productes d’origen animal
 5. Begudes vegetals amb calci
 6. Infusions, te o cafè

A més, també és recomanable incloure aliments que siguin rics en proteïnes, com els ous i, de tant en tant, algun formatge ecològic.

Conclusions

Podem dir, doncs, que esmorzar afecta el nostre estat físic, psíquic i nutricional. Estudis realitzats demostren que mantenir uns bons hàbits alimentaris comença amb preparar un bon esmorzar. Les persones que esmorzen mantenen el pes saludable millor que les persones que no ho fan.

Repartir calories de manera diària en 4 o 5 àpats ajuda a no acumular-les i així cremar-les de manera progressiva.

Les persones que esmorzen mantenen el pes saludable millor que les persones que no ho fan

Seguir una alimentació saludable no només requereix obtenir tota l’energia i calories que el nostre cos necessita, sinó que es tracta de donar al nostre cos els nutrients que necessita per contribuir al nostre sistema immunitari.

Hi ha moltes alternatives per poder variar els nostres esmorzars durant la setmana.

Podem consumir també begudes vegetals, i és que avui dia no solament hi ha la beguda de soja, sinó que cada dia apareixen noves begudes: de kamut, d’arròs, de civada, d’ametlles…

A més, podem canviar el got de llet per un bon suc o batut. Podem preparar bons batuts de fruites o muslicom a piscolabis durant el dia, unes galetes de cereals o fins i tot batuts de fruites i cereals. Ha arribat el moment d’innovar de bon matí i convertir un simple esmorzar en l’Esmorzar.

Font: http://www.etselquemenges.cat/consells-nutricionals/la-importancia-de-lesmorzar